Examen Trichineloscopic

 

Cabinetul Salvet este dotat cu un trichineloscop de ultima generatie cu proiectie, destinat pentru depistarea trichinelei la animalele de casa sau la cele salbatice.

Trichineloza 

Este o zoonoza (boala transmisibila de la animal la om), larg raspandita, provocata de nematozi ai genului Trichinella. Acestia sunt de dimensiuni reduse, existand o varietate foarte larga de specii.

Diagnostic Clinic

In cazul animalelor, este greu de stabilit diagnosticul pe baza examenului clinic (consult), datorita evolutiei asimptomatice a bolii.

La om evoulueaza dramatic, initial cu tulburari digestive (greata, colici, diaree, voma si febra). Acestea apar la 24-48 de ore dupa consumul carnii infestate. Aceasta faza este singura in care organismul poate sa raspunda la initirea unui tratament. Ulterior, dupa 1-2 saptamani, se instaleaza semne generale, datorita migrarii larvelor la nivelul musculaturii. Apar manifestari:

  • musculare: dureri, tumefierea muschilor, dificultate in mers, in deglutitie sau in masticatie
  • alergice : eruptii pruriginoase, edeme ale fetei (din acest motiv se mai numeste si “boala fetelor umflate)
  • nervoase (datorate migrarii larvelor la nivelul SNC) : cefalee, meningita
  • cardio-vasculare (determinate de miocardita care poate aparea in trichineloza) : modificari EKG, tahicardie.

Dupa inchistarea larvelor, semnele clinice se remit usor, aparand stadiul de convalescenta, cu manifestari de tip reumatoid si sechele nervoase.

Simptomatologia este influentata de cantitatea de larve ingerate, rezistenta organismului si nu in ultimul rand de specia parazitului.